Antwoorden pincode vmbo 4 hoofdstuk 7: Nederland handelsland
Ben je op zoek naar de antwoorden van pincode vmbo 4 hoofdstuk 7? Dan ben je hier aan het juiste adres. In dit artikel vind je een samenvatting van de belangrijkste begrippen en berekeningen uit dit hoofdstuk over Nederland als handelsland. Zo kun je je goed voorbereiden op je economie examen.
Wat voeren we uit?
Nederland is een open economie, dat wil zeggen dat we veel handel drijven met het buitenland. We voeren goederen en diensten in (import) en uit (export). De importwaarde is het bedrag dat we betalen voor de import en de exportwaarde is het bedrag dat we ontvangen voor de export. Een deel van de import wordt weer uitgevoerd als wederuitvoer, bijvoorbeeld omdat we de producten eerst bewerken of doorverkopen.
Antwoorden pincode vmbo 4 hoofdstuk 7
Download: https://walllowcopo.blogspot.com/?download=2tGrE8
Het nationaal inkomen is het totaal van alle inkomens in een land in ÃÃn jaar. De importquote is het percentage van het nationaal inkomen dat we besteden aan import en de exportquote is het percentage van het nationaal inkomen dat we verdienen met export. Hoe hoger deze quotes, hoe opener de economie.
We drijven vooral veel handel met onze buurlanden, zoals Duitsland, Belgià en Frankrijk. Dit komt omdat ze dichtbij zijn, welvarend zijn en lid zijn van de Europese Unie (EU), waardoor er vrij verkeer van goederen en diensten is. We exporteren vooral veel landbouwproducten, zoals bloemen, kaas en vlees, maar ook machines, chemische producten en diensten.
De betalingsbalans is een overzicht van alle ontvangsten van en betalingen aan het buitenland. Als de exportwaarde groter is dan de importwaarde, hebben we een overschot of een positieve betalingsbalans. Als de importwaarde groter is dan de exportwaarde, hebben we een tekort of een negatieve betalingsbalans.
Europa zonder grenzen?
De EU is een samenwerking tussen verschillende Europese landen (28 lidstaten in 2018) op het gebied van economie en politiek. Binnen de EU is er een interne markt, waarbij er geen grenzen zijn voor het verkeer van goederen, diensten, personen en kapitaal. Dit stimuleert de handel en de concurrentie tussen de lidstaten.
Niet alle landen binnen de EU hebben dezelfde regels op het gebied van belastingen, milieu en sociale zekerheid. Dit kan leiden tot oneerlijke concurrentie of ongelijke kansen. Daarom probeert de EU de verschillen te verkleinen door harmonisatie: het gelijktrekken van de regels binnen de EU.
Een aantal landen binnen de EU (19 lidstaten in 2018) vormt ook een monetaire unie: de Europese Monetaire Unie (EMU). Deze landen hebben dezelfde munt: de euro. De eurozone is het gebied waar de euro wordt gebruikt. De centrale bank van de EMU is de Europese Centrale Bank (ECB). De ECB heeft als taken: de waarde van de euro bewaken (prijsstabiliteit), de hoogte van de rente vaststellen en nieuwe bankbiljetten in omloop brengen.
Hoe vrij is de handel?
Vrijhandel betekent dat er geen handelsbelemmerende maatregelen zijn tussen landen, zoals invoerrechten, contingentering, exportsubsidies of invoerverboden. Deze maatregelen 29c81ba772
https://www.parnanetra.org/group/innymdecon/discussion/e1128390-4ad7-4f9e-8185-5d98eeb30374